Conform Legii 85/2020 amenzile care vizeaza nerespectarea prevederilor legale in vigoare referitoare la munca suplimentara vor fi majorate. Aceasta lege recent publicata are in vedere calcularea unui cuantum am amenzilor pe baza numarului de persoane care au fost afectate de nerespectarea drepturilor referitoare la munca suplimentara.

In consecinta, fiecare angajator trebuie sa stie care sunt mentiunile legale cu privire la munca suplimentara conform noii legi.

 • Timpul de munca legal este de maxim 48 de ore saptamanal, incluzand aici si orele suplimentare. Exista si o exceptie de la aceasta prevedere care mentioneaza ca se pot depasi cele 48 de ore saptamanale in cazul in care media orelor de munca sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana pentru o perioada de referinta de 4 luni calendaristice.
 • Orele lucrate in afara duratei normale de munca in timpul saptamanii sunt incadrate ca fiind munca suplimentara
 • Pentru efectuarea de munca suplimentara este nevoie de acordul salariatului. Exceptia este data de situatii de forta majora sau lucrari urgente care sunt menite a preveni producerea de accidente sau a inlatura efectele unui accident.
 • Munca suplimentara poate fi efectuata la solicitarea angajatorului.
 • Este interzisa efectuarea de munca suplimentara care sa depaseasca limitele legale ale duratei acesteia. Exceptie sunt situatiile de forta majora, situatiile care pot preveni producerea de accidente sau pot indeparta consecintele unui accident.
 • Pentru munca suplimentara salariatul va primi drept compensatie ore libere platite in intervalul urmatoarelor 60 de zile calendaristice din momentul efectuarii de munca suplimentara.
 • Pe durata perioadelor in care angajatorul a redus activitatea exista posibilitatea de acordarea a zilelor libere platite din care se poate compensa orele suplimentare care urmeaza a fi lucrate in viitoarele 12 luni calendaristice.
 • Pentru acele situatii in care munca suplimentara nu poate fi compensata prin oferirea de ore libere platite exista optiunea de adaugare a unui spor la salariu aferent perioadei de munca suplimentara efectuata de salariat.
 • Munca suplimentara nu poate fi prestata de tinerii sub 18 ani.
 • Pentru acei salariati care beneficiaza de zile libere in ultima zi de vineri dinainte de Sarbatorile Pascale (Vinerea Mare), prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii tinand cont de datele stabilite de cultul religios crestin de care apartin, aceste zile libere suplimentare vor fi recuperate in functie de un anumit program stabilit de angajator.
 • Pentru acei salariati care isi desfasoara activitatea lucrativa in conditii grele, periculoase sau care le pot aduce vatamarea corporala, pentru nevazatori sau persoanele cu alte tipuri de handicap, dar si pentru tinerii sub 18 ani urmeaza sa beneficieze de cel putin 3 zile lucratoare in plus pentru concediul de odihna.