Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) a emis un comunicat prin care anunta faptul ca exista un numar de salariati care fiind in somaj tehnic si-au pierdut calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor de sanatate. Respectivii salariati nu mai figureaza ca fiind asigurati in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) in ciuda faptului ca angajatorii au virat sumele care revin pentru contributiile asigurarilor sociale de sanatate. In vederea indreptarii acestei situatii, CNAS recomanda angajatorilor depunerea unei declaratii rectificative pentru Declaratia 112.

Acest lucru este recomandat de catre CNAS ca urmare a faptului ca in urma analizarii situatiilor semnalate cu privire la pierderea calitatii de asigurat pentru anumite persoane s-a constatat ca incepand din aprilie 2020 un numar de angajatori au incadrat necorespunzator personalul aflat in somaj tehnic, nefiind specificata perioada de somaj tehnic pentru respectivii salariati. Ulterior, prin preluarea in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) a datelor de la ANAF respectivii salariati aflati in somaj tehnic au fost incadrati in randul persoanelor avand contributie zero la sistemul asigurarilor de sanatate. Prin urmare, acesti salariati si-au pierdut calitatea de asigurat avand in vedere reglementarile legale aflate in vigoare care spun ca dupa 90 de zile de la ultima plata privind contributia pentru sanatate orice salariat care nu este scutit de plata respectivei contributii isi pierde calitatea de asigurat.

Depunerea unei declaratii rectificative poate indrepta aceasta situatie si in termen de 48 de ore de la depunerea declaratiei rectificative Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) va prelua informatiile rectificate si astfel cei in drept vor fi aparea din nou ca fiind asigurat in sistemul de sanatate. Conform presedintelui CNAS, Adela Cojan, institutia pe care o manageriaza impreuna cu ANAF-ul cauta cele mai eficiente solutii pentru a rezolva astfel de situatii neplacute pentru cei care deja se afla in somaj tehnic si care la un moment dat pot avea nevoie de servicii medicale.